פונדק דרכים במבנה ששרד עד היום, תמונות בצבע של דודים שנספו בשואה, וגם קרובת משפחה חדשה מאוסטרליה ששולחת דרישת שלום מצולמת: ריגשנו את אודטה שוורץ בשידור חי עם מזכרות מפעם
מתברר שאפילו הכוהנת הגדולה של הטיפים והלייף-סטייל יכולה עוד ללמוד דבר או שניים על משפחתה שלה: בנינו לאודטה שוורץ עץ משפחה שכולל 80 אנשים וחוזר חמישה דורות לאחור, עד 1850 לערך. בתוכנית הבוקר של קשת 12 הצגנו לה כמה ממצאים מפתיעים ומרגשים, חלקם אפילו פיקנטיים, וגם בת משפחה שלא הכירה מעולם:
אודטה נולדה ב-1953 ביאשי שברומניה וב-1959 עלתה ארצה עם משפחתה. לסבה מצד אימה קראו אוזיאס פליקס. מצאנו את רישום הלידה שלו:
הפונדק של סבא רבא של אודטה
בתעודת הלידה נהוג לציין את מקצועות ההורים, מה שמאפשר לנו ללמוד מי הם היו ומה עשו. ובכן, לאבא של סבא של אודטה קראו משה פליקס. על פי התעודה הזו הוא היה בעלים של פאב, טברנה, בעצם פונדק דרכים. באותן שנים, הפונדקים היו מקומות מרכזיים במיוחד. הם שימשו עוברי אורח ללינה, משקה וסעודה.
המשכנו לחפש עוד ומצאנו רשימת עסקים מקומית מהתקופה ההיא, עם כתובת הפונדק:
כדי להתרשם מהמקום כיום, לא חייבים לערוך ביקור שורשים – אפשר למצוא אותו ברשת. המבנה הזה נראה עתיק, מסביב יש אפילו צריח וחומות ישנות. כל הסימנים מעידים כי בסבירות לא נמוכה, בתוך המבנה הזה עמד משה פליקס מאחורי דלפק והגיש משקאות בבית המרזח שהיה בבעלותו.
סבא רבא-רבא של אודטה חותם בעברית
מצאנו את מסמך הנישואים של סבא רבא משה וסבתא רבתא רוזה מ-1895:
מכאן למדנו פרטים על הורי החתן והכלה. מתברר שהייתה שם טרגדיה כפולה: שתי האימהות לא נכחו בחתונה.
מרים, אימו של החתן, סבתא רבתא-רבתא של אודטה, הלכה לעולמה כשבנה היה בן 17. מירל'ה, אימה של הכלה, נפטרה כשבתה הייתה בת 13.
אם כן, את הזוג המאושר ליווי לאירוע רק האבות: מצד החתן אוזיאס פליקס, שעל שמו נקרא נכדו – סבה של אודטה, ומצד הכלה ישעיה-לייב אהרון. יפה ומרגש לראות את החתימה: לפני 130 שנה, הוא חותם את שמו בעברית. אם מתבוננים היטב אפשר לזהות את השם: ישעיה לייב.
תמונות מרגשות: בני משפחתה של אודטה בתקופת השואה
ירדנו חזרה בדורות עד סבא של אודטה, אף הוא אוזיאס פליקס, יליד 1896 בעיר יאשי. מצאנו תמונה שלו בצעירותו:
את המקור אודטה אולי הכירה, אבל את הגרסה הזאת – ודאי שלא:
הכלים האוטומטיים שפותחו ב-MyHeritage מאפשרים בלחיצת כפתור לצבוע, לחדד את הפנים, לשפר את האיכות, להסיר כתמים וקמטים. כך מתקבלת תמונה שלא רק שהיא יפה יותר, היא גם הרבה יותר נאמנה למציאות. לכן, היא מעלה בנו רגש חזק הרבה יותר כשמסתכלים בה.
ברישום ב"יד ושם" מצאנו את סבא אוזיאס פליקס ואת בנו ז'אן, דודה של אודטה, עם הכתובת שבה התגוררו – רחוב קוקו 17 ביאשי. הסיבה שאימה ובני משפחה אחרים אינם מופיעים ברישומים הללו, היא שהמסמך הזה הוא חלק מרשימת הקורבנות של פוגרום יאשי, שהתרחש ביוני 1941 והיה אחד האכזריים בהיסטוריה של יהדות מזרח אירופה.
לצערנו, גם הסב והדוד נרצחו שם:
הנה דוד ז'אן:
סיפור הפרעות הנורא הוביל לתגלית מרגשת:
זהו אלכסנדר מישקוביץ, בן הדוד של אימה של אודטה. מצאנו את דף העד שלו ב"יד ושם". הזנו את הפרטים לתוך עץ המשפחה ב-MyHeritage, והופיעה לנו "התאמה חכמה" – מה שאומר שהוא נזכר באילן נוסף. ההצלבות האלו מעודדות את משתמשי המערכת שאינם מכירים זה את זה להתחיל לתקשר, לגלות כיצד הם קשורים האחד לשני, וכך לייצר איחוד משפחתי.
ד״ש מאוסטרליה: הדודה ״החדשה״ של אודטה
במקרה הזה, ההתאמה שקיבלנו היא למשתמשת MyHeritage בשם סנדרה מרטין, גברת חביבה בת 74 מאוסטרליה. סבתה של סנדרה וסבתה של אודטה היו אחיות.
ל-MyHeritage יש 97 מיליון משתמשים שגרים ב-190 מדינות, כמעט בכל נקודה בגלובוס, ותמיד מרחיב לב למצוא בני משפחה חדשים. זו גם הזדמנות פז לקבל מהם אוצרות משפחתיים נוספים, מהדברים ששומרים בבוידעם.
סנדרה שלחה לאודטה תמונות משפחתיות. הנה האחיות של סבתה – כאן במרכז התמונה לאה סולומון:
וכאן עומדת משמאל אחות נוספת בשם מריה:
הנה תמונה יפהפייה של אימא של אודטה, בשחור-לבן ובצבע:
וזו כבר תמונה מרגשת מאוד של האם יחד עם אחיה ז'אן שנספה בשואה:
לסיום, בארכיון "העולם הזה" מצאנו קטע מיוני 1977 שבו מוצגת אודטה לקוראי העיתון: "למרות גילה הצעיר הספיקה לצבור ניסיון בתחומים הקשורים בניהול משק בית, ואת ניסיונה מבקשת אודטה לחלוק עם הקוראים בסגנונה המיוחד".
גם אתם גיליתם פרטים מרגשים על ההיסטוריה המשפחתית שלכם? ספרו לנו על כך בתגובות ונשמח לחזור אליכם כדי לשמוע את הסיפור המלא!