חברת MyHeritage נטלה חלק בהקמת המוזיאון הלאומי ע״ש אלי כהן
- מאת ניתאי אלבוים


חברת MyHeritage גאה להיות חלק מהקמת המוזיאון הלאומי על שם אלי כהן, אשר פועלו בסוריה במהלך שנות ה-60 תרם רבות לביטחון המדינה. המוזיאון נחנך בשבוע שעבר בהרצליה והוא מגולל את סיפור הפיכתו של אזרח מן השורה לאיש מודיעין מהטובים והידועים בהיסטוריה של מדינת ישראל.
על מנת להנחיל את מורשתו של המרגל אלי כהן לקהל הרחב ולדור הצעיר בפרט, הוקמו במוזיאון מיצגים אשר עושים, בין היתר, שימוש בתמונות היסטריות מתחנות חייו של כהן. תמונות אלה עברו במהלך החודשים האחרונים עיבוד של חברת MyHeritage בעזרת יישומי התמונות השונים – החל מצביעה, דרך חידוד, שיפור איכות – ועד הנפשת פניו של המרגל האגדי.

פנים המוזיאון. משמאל: תמונה בגודל מלא של אלי כהן בבר המצווה, שעובדה על ידי חברת MyHeritage (צילום: דוברות עיריית הרצליה)
אלי כהן היה אחד מגדולי המרגלים של ישראל וכונה "האיש שלנו בדמשק". הוא הצליח להתחבר בקשרים אישיים עם אנשי הצמרת הסורית, והעביר מידע דרמטי שסייע למדינת ישראל בהתמודדות מול סוריה. בין השאר חשף כהן את התכנית להטיית מי הירדן ולחבלה במוביל הארצי. בינואר 1965 נחשף אלי כהן ונתפס, וכארבעה חודשים לאחר מכן הוצא להורג בתלייה בדמשק.
נציגי חברת MyHeritage הוזמנו לטקס המרגש, בו נשאו דברים נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, ראש המוסד דוד ברנע, ראש עיריית הרצליה משה פדלון, אלמנתו של אלי כהן הגברת נדיה כהן ובני המשפחה. בדבריהם, עמדו הנוכחים על חשיבות הקמת המוזיאון ועל כך שהביקור בו יוכנס למערך תכנית הלימודים של משרד החינוך, כך שכל אדם בישראל יכיר את פועלו של איש הסתרים האגדי.

ביקור ראשון במוזיאון. ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, הנשיא יצחק הרצוג, ראש עיריית הרצליה, ואלמנתו של אלי כהן ז״ל, הגברת נדיה כהן (צילום: דוברות עיריית הרצליה)
התצוגה במוזיאון בנויה כמסלול חווייתי של הימצאות במרחב רב ממדי. בנוסף מוצגים סרטים פנורמיים וקטעי ארכיון ייחודיים. סרטים אלה מלווים בקריינות של יהורם גאון ותמונות היסטוריות המופיעים בהם עברו עיבוד של חברת MyHeritage.
השילוב של המיצגים יחדיו מספר את סיפורו של אלי כהן – החל מחייו האישיים והמשפחתיים, דרך ההתפתחות המקצועית כסוכן ועד צמיחתה של מדינת ישראל. תוך כדי הסיור, המבקרים לומדים להכיר את ההיסטוריה המשפחתית של אלי כהן, שהיתה הבסיס לערכים ולתרבות אליה נולד ובה גדל.
המפגש עם אלי כהן האדם והלוחם מאפשר למבקרים להתחבר ולהתרגש מדמותו המורכבת וחוויותיו כילד, כנער, כסטודנט, כבן זוג וכאבא, תוך כדי גיבוש זהותו כלוחם בעל שליחות במדינת אויב.

בנימין נתניהו, יצחק הרצוג, דוד ברנע ונדיה כהן צופים במיצג במוזיאון. ברקע – תמונתיו של אלי כהן שנצבעו ושופרו על ידי כלי העיבוד של MyHeritage (צילום: דוברות עיריית הרצליה)

מיצג במוזיאון הנושא את תעודת הנישואין ותמונת החתונה של אלי ונדיה כהן, שעובדה על ידי כלי התמונות של MyHeritage
לאחר שביקר במוזיאון, אמר נשיא המדינה יצחק הרצוג כי "אלי כהן, גיבור ישראל, גדול המרגלים של ישראל. אלי כהן היה לאגדה, סמל ומופת. המגדלור ממשיך להאיר ולהתוות דרך ללוחמים ולוחמות סתר שמוכנים לסכן את חייהם למען המדינה. אלי כהן הציל חיים אבל המחיר היה חייו שלו״. הרצוג הדגיש את חשיבותו של המוזיאון: ״זהו חוב של כבוד שאנחנו חבים לאלי ולמשפחתו ועוד דרך להנחיל את מורשתו של אלי".
סיפורו של אלי כהן הוא סיפור גבורה חשוב, כזה שמורשתו צריכה להיוודע ולהיזכר. אנו רוצים להודות למשפחת כהן, לעיריית הרצליה, לאוצר הראשי דוד גפני, למנהלת הקמת המוזיאון תהילה גפני-קליין, וכן לגופים השונים על הזכות שניתנה לנו לקחת בפרויקט ממלכתי חשוב זה.
חני אשד
1 בינואר, 2023
נהדר שסו"ס הקימו מוזיאון לזכרו.