מתכון שהשתמר ואיחוד משפחתי מרגש: מחקר השורשים של השף חיים כהן
- מאת ניתאי אלבוים
הקשר החזק והחם שהיה לשף חיים כהן עם הוריו ז״ל מוכר לרבים, אבל מה הוא יודע על שורשיו מן העבר? עם בני משפחה קרובים שהגיעו מטורקיה ומאיראן, לשף יש היסטוריה משפחתית מרתקת. צפו בחיים כהן מגלה את הממצאים בשידור חי, כולל מתכון לעוגת פרג שהיה שייך לאימו.
גם אתם גיליתם דברים מרגשים בזכות MyHeritage? לחצו כדי לשתף איתנו את הסיפור!
ברגל מטורקיה לישראל דרך סוריה – סבא חיים מגיע לישראל
חיים קרוי על שמו של סבא שלו מצד אימו, חיים מזרחי, ולא במקרה, כי כל הסיפור המשפחתי שלו מתחיל איתו. חיים מזרחי, שנולד בשנת 1903 במקום מרוחק ששמו אורפה, כיום דרום מזרח טורקיה. אחרי שאבא שלו נפטר, סבא חיים מחליט שהוא רוצה לחיות בארץ ישראל. הוא היה אז צעיר מאוד, בערך בן 10, וביחד עם אחותו הקטנה הם מתחילים במסע יוצא דופן שנמשך כשנתיים.
סבא חיים ואחותו חצו את טורקיה לתוך סוריה, שטח שבזמנו היה כולו חלק מהאימפריה העותמאנית. משם השניים נכנסו לישראל, כאשר במהלך הדרך סבא חיים עסק ברוכלות וממכר סוגים של חוטים על מנת להתקיים ולשרוד. עם הגעתו ארצה סבא חיים התמקם בנחלאות שבירושלים, ובמשך מספר שנים עבד בבניין, ושם הוא גם הכיר אשתו לעתיד, חנה, הלא היא סבא של שף חיים כהן.
השניים מתחתנים, גרים בתחילה בירושלים, שם נולדו להם 3 בנות. המצב בעיר באותם ימים היה מאוד קשה, ובשל הרצון להתפרנס טוב יותר, הם עוברים לתל אביב לכרם התימנים ושוכרים צריף ברחוב נחליאל 2. אגב, ממולם בנחליאל 1, גרה משפחתו של הזמר יזהר כהן.
האיחוד שחידש את הקשר משפחתי
ושם, ברחובות כרם התימנים, מתרחשת יום אחד דרמה משפחתית שאיש לא היה יכול לחזות. שמו של האיש בתמונה הבאה הוא יצחק כהן, והוא סבא-רבא של חיים, שנולד ב-1869. יצחק הוא בעצם אבא של סבתא חנה, וסביב דמותו מצאנו במהלך המחקר סיפור משפחתי מעניין.
אשתו הראשונה של יצחק, שרה, הלא היא סבתא-רבתא של חיים כהן, נפטרה בגיל צעיר ממחלת השחפת. לאחר מכן יצחק התחתן בשנית, ולזוג נולדו 8 ילדים, אבל המשפחות בשני ענפי האילן לא היו בקשר.
יפה, הבת הגדולה מהנישואים השניים של סבא-רבא יצחק, החליטה יום אחד שהיא רוצה להכיר את בני המשפחה מן הענף איתו נותק הקשר, ובעיקר את אחותה למחצה – סבתא חנה של חיים כהן. יפה נסעה לכרם התימנים ופשוט שאלה אנשים ברחוב מי זאת חנה, עד שמצאה אותה, ובעצם תודות לסקרנות ולתושייה של יפה, היום כל בני המשפחה בשני הענפים האלה נמצאים בקשר, כולל חיים עצמו.
לסבא וסבתא חיים וחנה נולדו בכרם התימנים ארבע בנות נוספות, ביניהן אמו של השף – מרים. סבו וסבתו פותחים דוכן ירקות בשוק הכרמל, וחיים אפילו זכה לבקר בדוכן הזה כשהיה ילד, ולעזור שם בעבודות. יתרה מכך, בתקופה מאוחרת יותר סבו של חיים כהן הקים בית ספר בקריית שלום.
חיים כהן ושורשיו בקהילת ה״נאש דידאן״
נעבור לצד השני של עץ המשפחה – לצד של אביו של חיים כהן – אליעזר. הוריו, סבא וסבתא מתתיהו ואסתר הגיעו מחבל אורמיה, שנמצא היום במשולש הגבולות שבין אירן, טורקיה ואזרבייג'ן, מקהילת יהודים דוברי ארמית, הנאש דידאן שזה בתרגום לארמית "אנשים שלנו".
גם הם עשו מסע אדיר עד שהגיעו לארץ: הם יצאו עם מספר ילדים והלכו איתם ברגל במשך 3 שנים. אחת הבנות שלהן, דבורה, אפילו מתה בדרך בשל התנאים הקשים. המשפחה הגיעה לבסוף לירושלים ומשם כעבור תקופה עברה לרחוב טייבר שבגבעת רמבם בגבעתיים. ומה עושה סבא מתיתיהו בגבעתיים? בדומה לסבא חיים מצד אמו של חיים כהן, גם הוא שותף להקמת בית כנסת.
אביו של חיים כהן, אליעזר, נולד בישראל. הוא היה אדם שקם לפנות בוקר, ויוצא לעבודה בסולל בונה. הוא פגש את אימו של חיים כהן לקראת סוף שנות ה-50, ומאחורי הפגישה הזו מתחבא סיפור היערות יפהפה עליו עלינו במהלך המחקר: חברה של מרים, אמא של חיים כהן, הציעה לה לבוא איתה ועם חבר שלה ועוד מישהו לסרט – דאבל דייט. ה״מישהו״ הזה היה כמובן אליעזר, אבא של חיים כהן.
לאחר הדייט המוצלח, אביו של חיים שלקח את תחביב הצילום באופן רציני מאוד, הזמין את מרים לבוא להצטלם קצת. בזמנו היה לוקח יותר מיום אחד לפתח את התמונות, וכך מרים המשיכה להגיע כדי לראות את התמונות החדשות שפותחו פעם אחר פעם, עד אשר הקשר ביניהם פרח והתמסד.
במהלך המחקר הצלחנו לאתר את הודעת הנישואין שלהם בעיתון, וגם את התמונה המשפחתית מיום החתונה.
מתכון עוגת הפרג של אמא של חיים כהן
הוריו של חיים כהן גרים תחילה בגבעתיים ואז עוברים לקרית שלום. חיים עצמו נולד ב-1960, בן יחיד, מסביבו אימו, סבתו וכל הדודות – ושם הוא מתחיל ״לספוג את הטעמים״. מספרים שאימא של חיים היתה פשוט בשלנית פנומנלית, ואנחנו איתרנו תמונה שלה עם התבשילים
לסיום הצגנו לשף ממצא מרגש: מתכון לעוגת פרג שהיה שייך לאימו מרים, שהופיע בתוך ספר מתכונים משפחתי שהשתמר עד היום.
גם אתם גיליתם סיפור משפחתי מרתק בזכות המחקר שביצעתם ב-MyHeritage? מצאתם תמונה משפחתית נדירה שחשפה סיפור משפחתי מסעיר? ספרו לנו על כך בתגובות לפוסט או בעמוד הגשת הסיפורים ונשמח לשתף אותו עם כלל המשתמשים.