תערוכת תמונות חדשה ומרגשת מוצגת בימים אלה בירושלים, לציון 120 שנה להקמת בית החולים "שערי צדק", ובה תמונות של האירועים שהתרחשו בבית החולים לאורך השנים. תיעוד של חולים מאושפזים בימים בהם הרפואה העברית היתה בחיתוליה, צוותי הרפואה שטיפלו בחולים באמצעים המוגבלים שעמדו אז לרשותם וכן תמונות היסטוריות של אירועים שחוותה ירושלים, המשתקפים במה שהתרחש אז בבית החולים.
התערוכה, המוצגת במבנה שערי צדק הישן ברחוב יפו שכיום משמש כמבנה של ארגון "רוח חדשה" היא תוצאה של שיתוף פעולה ממושך בין ארכיון יד "יצחק בן צבי" בראשות האוצרת נירית שלו כליפא וחברת MyHeritage שהפיחה חיים מחודשים בתמונות הישנות בשחור לבן, באמצעות הכלים המתקדמים לצביעה, חידוד ושיפור איכויות התמונוה. במסגרת התערוכה איתרה חברת MyHeritage את צאצאיהם של תורמים לבית החולים בשנות הקמתו, שזכו להקדשה שנתלתה בחדרי האשפוז. צאצאי התורמים התרגשו עד מאד לראות את תמונת ההקדשה מתנוססת מעל מיטת החולים – חלקם גילו לראשונה שאבותיהם סייעו במידה רבה להקמתו של בית החולים ולביסוסו. בקרוב תעבור התערוכה לבית החולים הנוכחי, שם תעטר את קירות המבנה.
התערוכה סוקרת את האירועים שהתרחשו במתחם בית החולים ומחוצה לו, בירושלים תחת השלטון העותמאני והבריטי ואת ימי הקמתו של בית החולים על ידי ד"ר משה וולך, אחת הדמויות המרכזיות בתולדות הרפואה העברית בתקופת הישוב ולימים אף קיבל את תואר אזרח כבוד של העיר ירושלים על תרומתו האדירה לרפואה בארץ ישראל. לצידו מופיעה בתמונות האחות הראשית זלמה מאיר, אותה שכנע וולך לבוא מגרמניה לירושלים לטובת בית החולים.
בתמונות המוצגות בתערוכה ניתן לראות את חיי היומיום בבית החולים. את חדרי האשפוז השונים והציוד ששימש פעם את הרופאים והאחיות לטיפול בחולים, את המשק שסיפק חלב לחולים ואת תהליך כיבוס הסדינים והמצעים ובגדי החולים. כמו כן ישנן תמונות של בית הכנסת שפעל בתוך בית החולים, אותו הקים וולך – חרדי הדוק שאף נמנה עם הנהלת העדה החרדית בירושלים. עליו מספרים כי נהל לשאת את צרור המפתחות של בית החולים, אותם נעל בעצמו וכי הקפיד על אופיו האורתודוקסי של המקום.
אחת התמונות הבולטות בתערוכה היא תמונתו של הרוקח הראשון של "שערי צדק" ומהרוקחים היהודים הראשונים בעיר, אריה לייב נאטקין. נאטקין עבד בסוף המאה ה-19 בבית מרקח בבעלותו בעיר העתיקה ובו היה מכין את מרשמיו של ד"ר וולך למטופליו, בטרם הוקם בית החולים. עם היווסדו של בית החולים הפך לרוקחו הראשי וכיהן בתפקיד זה עד שנפטר בגיל 35 ממגיפה. בין צאצאיו של נאטקין, השחקנית גל גדות.
אוסף התמונות ההיסטוריות כולל תמונות דרמטיות של אירועים שחווה היישוב לפני הקמת המדינה, כמו מאורעות תרפ"ט ובתמונות שבאוסף מצולמים פצועים יהודיים, בהם ילדים, שנפגעו בפרעות.
בנוסף ישנם תמונות מתקופה מאוחרת יותר, ערב מלחמת ששת הימים בשנת 1967. בתמונות נראים אנשי צוות ממלאים שקי חול במטרה למגן את בית החולים לקראת המלחמה, וכן נזקים שספג המבנה במלחמה עצמה וביקור פצועים שפונו מזירות הלחימה על ירושלים לבית החולים.
אלי ויסברט
23 ביוני, 2022
שלום,
ממליץ לתרגם את המאמר המצויין הזה לאנגלית וגרמנית. קיימם עשרות משתמשי myheritage בעולם, שהם קרובים של המייסד דר' משה מוריץ וואלך ביניהם אני.